Näyttelyarkkitehtuuri ja ilme “Kaikkea Helsingistä” -näyttelyyn (2011)

 

Toimeksianto

Helsingin kaupungin tietokeskus täytti 100 vuotta vuonna 2011, ja tilasi meiltä suunnittelun juhlavuoden näyttelylleen Kaikkea Helsingistä – 100 vuotta kaupunkitietoa. Tietokeskuksen tehtävä on datan keruu, joten näyttelyn haasteena olikin valikoida ja esittää kiinnostavalla ja visuaalisella tavalla valtava määrä kirjallista tilastotietoa.

Suunnitteluratkaisut

Päätimme ottaa tilastoihin reippaasti visuaalisen näkökulman, jotta näyttelykävijän olisi helppo tarttua niihin ja oivaltaa niiden esittämä sisältö helposti. Esimerkiksi kirjastojen lainausmäärätilastot esiteltiin kolmiuloitteisina graafeina kirjapinoina keskellä tilaa.

Toisessa osiossa keskityttiin faktatietoon Helsingin kaupunginosista ja niiden kehittymisestä, mikä visualisoitiin vanhojen postikorttien avulla terveisinä eri kaupunginosista aikakausittain. Kolmanteen, Tietokeskuksen historiaa esittelevään osioon rakensimme lukunurkkauksen, jossa yhdistettiin vanhoja tietokeskuksen kalusteita ja suunnittelemiamme, tilaa rajaavia moderneja hyllyjä. Sen lisäksi kiinnostavia knoppitietoja oli mahdollista löytää yllättävistä paikoista ympäri rakennusta.

Työvaiheet ja työkalut

Toteutimme Tietokeskuksen juhlanäyttelylle ilmeen ja logon, näyttelyarkkitehtuurin, animaation, kutsut, julisteet, planssitaitot ja teippaukset.

Lopputulos

Näyttelyssä suuri datamäärä ei tuntunut ahdistavalta, vaan muokkasimme graafit erilaisiksi ja kiinnostaviksi tilallisiksi elementeiksi, joiden kautta näyttelyyn oli helppo hypätä mukaan mistä kohdasta tahansa. Tietokeskus oli yllättynyt ja iloinen lopputuloksesta, jossa tilastot oli onnistuttu esittämään kuvallisina ja kolmiulotteisina, ja näyttelyn kokonaisilmeen värikkäästä raikkaudesta. He kuvasivat prosessia kanssamme:
”Näyttelyn lopputulos vastasi erinomaisesti toiveitamme – hankkeen visuaalista ilmettä ja kekseliäitä yksityiskohtia sekä yllätyksellistä tilankäyttöä kehuttiin laajalti. Yhteistyö oli kaikkineen sujuvaa koko projektin ajan, eikä Mottowasabin väki hätkähtänyt edes ajoittain kiireisestä aikataulusta. Hienoa jälkeä vankalla ammattitaidolla!”