Näyttelyarkkitehtuuri historialliseen Hvitträskiin (2011)

 

Toimeksianto

Herman Geselliuksen, Armas Lindgrenin ja Eliel Saarisen arkkitehtitoimistona ja perheiden kotina toiminut, nykyinen Hvitträskin museo pyysi meidät ratkaisemaan, miten jo tuhoutuneesta, saman arkkitehtitoimiston suunnittelemasta Suur-Merijoen kartanosta kertova näyttely saataisiin selkeäksi kokonaisuudeksi museon interiöörissä.

Suunnitteluratkaisut

Päädyimme suunnittelemaan pinoutuvan ja kevyen kalusteen, jota monistamalla tilaan saatiin pitkä, yhtenäinen keskilinja. Polveileva pöytärakenne toimi moniulotteisena pintana kuvien ja tekstien rytmikkääseen esittämiseen, eikä vaatinut kiinnityksiä lattiaan tai seiniin. Samalla elementti ohjasi kävijöitä oikeaan kulkusuuntaan, ja esti tungokset sekä törmäykset tilassa. Hienovaraisesti käytetyt grafiikan tehostevärit erottivat Suur-Merijoki-näyttelyn sisällön Hvitträskin sisätilasta, joka on näyttely itsessään.

Työvaiheet ja työkalut

Suunnittelimme Hvitträskin näyttelyilmeen ja logon, näyttelyarkkitehtuurin, esittelykalusteet, kutsut, julisteet, planssitaitot ja teippaukset.
 
Lopputulos

Onnistuimme herättämään kadonneen kartanon loiston jälleen eloon, ja suunnittelumme kunnioitti Hvitträskin kaunista sisätilaa. Kustomoitujen näyttelykalusteiden pieneen tilaan pinoutuvat rungot jäivät jatkokäyttöön tulevissa näyttelyissä.

Hvitträskin väeltä saamamme palaute:

”Näyttelyn lopputulos oli erittäin raikas ja kaunis. Asiakkaat kiittelivät ulkoasua, isoja kuvia ja selkeitä tekstejä.  […] Yhteistyö suunnittelijoiden kanssa sujui hyvin ja suunnitelma oli alusta alkaen kaikkien mieleen. Suunnittelijat olivat mukana myös rakennusvaiheessa, koska osa rakenteista oli erikoisia ja vaativat ohjausta.”