Näyttelyarkkitehtuuri Vantaan kaupunginmuseon WDC-näyttelyyn (2012)

 

Toimeksianto

Vantaan kaupunginmuseo järjesti osana World Design Capital Helsinki 2012 -vuotta MenNyt – designia kivikaudesta nykyaikaan -näyttelyn, johon haluttiin raikas ja moderni arkkitehtuuri ja ilme, joka olisi selvästi enemmän muotoilugalleriamainen kuin perinteiset kaupunginmuseon näyttelyt.

Suunnitteluratkaisut

Hieno vanha Tikkurilan asema loi mahtavat puitteet työllemme. Avasimme ennen peitetyn ison kaari-ikkunan, ja asetimme vanhat nuolenkärjet valopöydille hohtavanvalkoisiin vitriineihin kuin design-objektit. Materiaaleina käytimme simppelisti kuparia, lasia ja valkoista puuta. Rytmiä tilaan toimme vitriinien korkeuden vaihtelulla ja iso tekstimassa puolestaan jaksottui syvyyssuunnassa limittyen.

Työvaiheet ja työkalut

Suunnittelimme Vantaan kaupunginmuseon näyttelyyn ilmeen ja logon, näyttelyarkkitehtuurin, vitriinikalusteet, kutsut, julisteet, banderollin, planssitaitot ja teippauskuvitukset.

Lopputulos

Museolla oltiin häkeltyneitä, kuinka valoisa ja avara näyttelytilasta tuli. Ilmaan heitettiin toive, että tila voisi jäädä pysyvästi sellaiseksi, ja se onkin toiminut pohjana useille näyttelyille sen jälkeen. Luomamme tilakokonaisuus auttoi Kaupunginmuseota esittämään  esineistöään aivan uudesta näkökulmasta ja vetosi myös uudenlaisiin kävijäryhmiin.