Valokuva- ja arkkitehtuurinäyttelyn suunnittelu Virka Galleriaan (2010)

 

Toimeksianto

Virka Galleria toivoi näyttelysuunnitelmaa ja ilmettä, joka yhdistäisi valokuvaaja Balthazar Korabin valokuvat arkkitehti Eero Saarisen rakennuksista niistä kolmella kielellä kertoviin teksteihin arkkitehdin 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestettyä näyttelyä varten.

Suunnitteluratkaisut

Nostimme mustavalkoiset valokuvat päärooliin mahdollisimman isokokoisina, koska ne olivat itsessään todella vaikuttavia. Näyttelyn pääväreiksi valikoimme mustan, valkoisen ja harmaan, ja selkeytimme muutamalla hyvin valitulla tehostevärillä kolmen eri kielen hahmotettavuutta isossa tilassa. Virka Galleria sijaitsee kaupungintalon suojellussa aulatilassa, ja lisäksi vanhat palomääräykset estivät lähes täysin uusien rakenteiden suunnittelun näyttelytilaan. Otimme siksi olemassa olevat rakenteet maksimaaliseen käyttöön, ja hyödynsimme esimerkiksi niiden jalustat isoihin sitaattiteippauksiin.

Työvaiheet ja työkalut

Suunnittelimme näyttelyyn ilmeen ja logon, pulpettikalusteet, kutsut, julisteet, planssitaitot, mainokset ja teippaukset.

Lopputulos
Saimme aikaan Korabin valokuville harmonisen, elegantin ja luontevan taustan, josta ne erottuivat edukseen. Vaikka suunnittelulle oli lähtökohtaisesti niukasti liikkuma-alaa, onnistuimme kääntämään gallerian tiukat rajoitteet hyödyksi ja luomaan persoonallisen lopputuloksen.
Virka Gallerian näyttelypäällikkö ja assistentti kommentoivat näyttelyä:  

”Yhteistyö Mottowasabin kanssa sujui hienosti. Näyttelystä tuli eleettömän tyylikäs, Korabin ja Saarisen muotokieltä kunnioittava ja aikakauden hengen mukainen. Näyttely sopi myös Aarno Ruusuvuoren 1960-luvulla suunnitteleman tilan pelkistettyyn ilmeeseen. Joku avajaisissa kommentoikin näyttelyä: ”kuin se kuuluisi tähän tilaan”. Tekstejä varten suunnitellut muunneltavat pulpettirakenteet olivat erityisen toimivat. Niitä on käytetty jälkeenpäin useissa näyttelyissä. Mielestämme Mottowasabin ehdoton vahvuus on se, että työtä lähestytään vastaanottajan näkökulmasta ja mietitään kenelle ja mihin sitä ollaan tekemässä. Asiakkaan toiveita kunnioitetaan ja kuunnellaan, mutta uskalletaan myös kertoa, jos suunnitelma ei todennäköisesti tule toimimaan. Korab & Saarinen -projektin osalta kaikki sujui aikataulussa ja mukavassa yhteistyössä. Näyttely sai myös kiittävän kritiikin Helsingin Sanomien kulttuurisivuilla.”